Kratkotrajno delo - brezplačna družinska pomoč

Zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno (Uradni list RS, št. 12/2007 - uradno prečiščeno besedilo) je v 12.a členu uzakonil kratkotrajno delo kot izjemo, ki se ne šteje kot delo ali zaposlovanje na črno.
Namen citirane določbe je, da lahko zakonec, otroci in starši lastnika oziroma solastnika družbe, ustanovitelja zavoda oziroma samostojnega podjetnika z največ 10 zaposlenimi v primerih izredno povečanega obsega dela pri naštetih delodajalcih opravljajo kratkotrajno delo – neke vrste pomoč, za katero ne prejemajo plačila. Vendar pa je treba opravljanje kratkotrajnega dela pred začetkom dela prijaviti pri krajevno pristojni upravni enoti. Prijava se lahko vloži osebno na pristojni upravni enoti, priporočeno po pošti ali po elektronski poti z uporabo kvalificiranega digitalnega potrdila prijavitelja.

Ta vrsta dela ne šteje za delovno razmerje, kar pomeni, da lahko kratkotrajno delo opravljajo tudi tujci, če izpolnjujejo pogoje iz 12. a člena zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno. Če kratkotrajno delo opravlja tujec, delodajalec v prijavo navede le njegov rojstni datum, brez EMŠO.

Delodajalcem, ki so prijavili opravljanje kratkotrajnega dela pred uradno objavo obrazca za prijavo opravljanja kratkotrajnega dela (POKD), ni treba za te prijave izpolnjevati tudi novih obrazcev, ob novi prijavi kratkotrajnega dela pa morajo izpolniti veljavni obrazec POKD.
 
V navodilu je opredeljeno tudi, v kakšnem času so prijavitelji dolžni sporočati novo nastala dejstva in okoliščine, saj morajo biti zaradi narave dela podatki o prijaviteljih ažurni. Sprememba opravljanja kratkotrajnega dela se sporoči s ponovno vložitvijo obrazca POKD pri krajevno pristojni upravni enoti.
 
Delodajalec je dolžan v skladu s 17. členom Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju za osebo, ki bo opravljala kratkotrajno delo, plačati prispevek za poškodbe pri delu in poklicne bolezni. Pri vsakem delu nastanejo dodatna tveganja nastanka poškodb ali poklicnih bolezni, zato mora biti podana posebna prijava (trenutno: obr. M1-2/B) in plačan prispevek.

Delodajalec je dolžan voditi evidenco o osebi, ki opravlja kratkotrajno delo, v skladu s 5. členom navodila. Delodajalec je dolžan na svojem sedežu še eno leto po prenehanju opravljanja kratkotrajnega dela hraniti evidenco opravljenega kratkotrajnega dela in vse obrazce, ki jih predpisuje Navodilo za opravljanje kratkotrajnega dela.
 
Več na : Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

vir: mddsz.gov.si


Natisni   E-naslov