Davek na dediščine in darila

Davek obdavčuje premoženje, ki ga fizična oseba prejme od fizične ali pravne osebe kot dediščino ali darilo in se ne šteje za dohodek po zakonu, ki ureja dohodnino. Predmet obdavčitve je tudi premoženje, ki ga pravna oseba prejme od pravne ali fizične osebe kot darilo, ali dediščino, ki se ne šteje za dohodek po zakonu, ki ureja davek od dohodkov pravnih oseb.

Za premoženje se štejejo nepremičnine, premičnine (tudi vrednostni papirji in denar), premoženjske in druge stvarne pravice. Kot darilo se šteje tudi volilo.

Dne 28. 12. 2016 je bil v Uradnem listu RS, št. 85/16, objavljen Pravilnik o napovedi davka na darilo, ki začne veljati dne 1. 1. 2017.

  

Obrazec: TUKAJ

Napoved za odmero davka od prejetega darila mora davčni zavezanec (v nadaljnjem besedilu: zavezanec), ki prejme v dar premoženje, od katerega se plača davek, vložiti v 15 dneh od prejema darila pri pristojnem davčnem uradu.

Zavezanec, ki prejme v dar samo premično premoženje, napove prejem darila pri davčnem uradu, pri katerem je vpisan v davčni register. Zavezanec, ki prejme v dar nepremičnino, napove prejem darila pri davčnem uradu, na območju katerega nepremičnina leži. Če nepremičnina leži na območju več davčnih uradov, zavezanec napove prejem darila pri davčnem uradu, pri katerem je vpisan v davčni register.

Če davčni zavezanec nima stalnega ali začasnega prebivališča oziroma sedeža v Republiki Sloveniji in ni vpisan v davčni register, napove darilo, ki obsega samo premično premoženje, pri davčnem uradu, pri katerem je darovalec vpisan v davčni register.

Če darilo obsega premično in nepremično premoženje, davčni zavezanec napove to darilo pri davčnem uradu, na območju katerega nepremičnina leži.

 

Napovedi ni treba vložiti zavezancu, ki prejme darilo, ki zajema le premičnine, če je skupna vrednost premičnin nižja od 5.000 evrov (EUR).

Zakon predvideva tudi nekaj izjem plačila davka, ne pa tudi poročanja. 



VIR; FURS 


Natisni   E-naslov