Olajšave za vzdrževane družinske člane

Ob planiranju zaključka leta je potrebno (še posebej pri samostojnih podjetnikih in tistih, ki imate poleg plače še  dodatne vire prihodkov) imeti v mislih posledice, ki jih bo stanje vaše zaključne bilance preslikalo na posredne davke in dajatve, še posebej pa socialne transferje

Po zakonu ste upravičeni tudi do olajšave za vzdrževanje družinske člane, ki vplivajo na višino plačila oz. vračila dohodnine. Vendar POZOR, pri izračuni vrtca, otroških dodatkov, štipendije ... pa ni tako enostavno in ste lahko negativno presenečeni

Vzdrževani družinski člani so lahko brez omejitev otroci do 18. leta starosti. Vsi ostali (npr. starejši otroci od 18 let, zakonski partnerji in starši zavezanca) pa morajo izpolnjevati posebne pogoje, ki so predstavljeni tudi v navodilih za izpolnjevanje vloge za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane pri informativnem izračunu dohodnine.

Dva načina uveljavljanja olajšave
Vzdrževane družinske člane (VDČ) lahko zavezanci za dohodnino uveljavljajo pri izračunu akontacije dohodnine (na mesečni ravni) ali pri informativnem izračunu akontacije dohodnine (na letni ravni). Zavezanec, ki ne prejme informativnega izračuna dohodnine, lahko olajšavo uveljavlja v napovedi za odmero dohodnine.

POMEMBNO: Uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane je PRAVICA in ne obveznost. Treba pa jo je izkoristiti. Možnosti za to je veliko . Tisti, ki pozabite, imate možnost uveljavljanja olajšave še v ugovoru zoper informativni izračun dohodnine (IID).

Če se zavezanec odloči, da bo VDČ uveljavljal med letom pri izračunu akontacije dohodnine, mora svojemu delodajalcu dostaviti izpolnjen obrazec, ki se imenuje »Obvestilo o uveljavljanju olajšave za vzdrževane družinske člane pri izračunu akontacije dohodnine«. Zaradi medletnega načina  uveljavljanja olajšave bo imel zavezanec višjo mesečno neto plačo, kot bi jo imel sicer.

Zavezanec, ki med letom ni uveljavljal olajšave, in tisti, ki želi medletno olajšavo spremeniti, mora  najpozneje do 6. februarja na svoj pristojni finančni urad vložiti obrazec, ki se imenuje »Vloga za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane pri informativnem izračunu dohodnine«.

--> Zgolj za ponazoritev: Če posameznik pri povprečni plači uveljavlja otroka kot olajšavo na mesečni ravni, ima zaradi tega okoli 50 EUR višjo neto plačo, če pa otroka kot olajšavo uveljavlja na letnem nivoju, pa ima zaradi tega okoli 600 EUR višje vračilo dohodnine, kot sicer.

Če olajšave ne boste uveljavljali niti na mesečni niti na letni ravni, boste na dom prejeli informativni izračun dohodnine (IID), v katerem olajšava ne bo upoštevana. Zaradi tega boste imeli v svojem IID-ju večje doplačilo oz. manjše vračilo dohodnine, kot sicer. Če jo boste želeli uveljavljati, boste morali podati ugovor zoper informativni izračun dohodnine. V ugovoru se olajšava še da uveljavljati, vendar boste morebitno vračilo dohodnine prejeli nekaj mesecev kasneje, kot sicer.


Kdo naj uveljavlja olajšavo?
Če otrok izpolnjuje pogoje za uveljavljanje olajšave za VDČ, ga lahko uveljavlja eden izmed staršev ali pa oba. V slednjem primeru si morata starša čas uveljavljanja razdeliti tako, da njuna vsota ne preseže 12 mesecev (npr. vsak po 6 mesecev).
Če se ne moreta sporazumeti, kdo bo uveljavljal olajšavo za istega vzdrževanega družinskega člana,  se prizna vsakemu sorazmerni del olajšave (vsakemu polovica).

Vsak zavezanec si lahko izračuna, kako naj ugodneje uveljavlja VDČ s programom za testni izračun dohodnine, ki je dostopen na spletni strani eDavkov.

POMEMBNO: Običajno (ni pa to pravilo !!!) se najbolj izplača, če olajšavo za otroka uveljavlja starš, ki ima večjo plačo.

Olajšave za vzdrževane družinske člane:
--> Za prvega vzdrževanega otroka                          2.436,92 EUR / letno
--> Za drugega vzdrževanega otroka                        2.649,24 EUR / letno
--> Za tretjega vzdrževanega otroka                        4.418,54 EUR /letno
--> Za četrtega vzdrževanega otroka                        6.187,85 EUR / letno
--> Za petega vzdrževanega otroka                          7.957,14 EUR / letno

*Za vse nadaljnje vzdrževane otroke se višina olajšave poveča za 1.769,30 EUR (mesečno za 147,44 eura) glede na višino olajšave za predhodnega vzdrževanega otroka.

Za vzdrževanega otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo 8.830,00 EUR / letno

Povezani članki:
--> Olajšave za vzdrževane družinske člane (rok 5. 2. 2017)
--> ABC zamenjave računovodstva za prihodnost

VIR: Lastni viri, FURS, 


Natisni   E-naslov